Weet jij wat speed pedelecs zijn?

Speed pedelecs zijn snelle e-bikes. Sinds 2013 zijn speed pedelecs op de markt en de verkoop steeg flink in de loop van 2015. De snelle e-bike wordt wettelijk gerekend tot de snorfiets. Met een speed pedelec kun je in theorie tot wel 45 km/u rijden, in praktijk ligt de snelheid rond de 35 km/u. Je moet namelijk ook zelf flink meetrappen om hoge snelheden te behalen. Een "gewone" e-bike heeft trapondersteuning tot slechts 25 km/u.

Vanaf 1 januari 2017 zal de speed pedelec behoren tot de categorie bromfietsen. In Duitsland en België hebben ze al gelijksoortige wetgeving aangenomen. Dit kllinkt logisch maar heeft toch iets meer impact, dan je in eerste instantie denkt.

Wat verandert er met deze verkeerswetverandering?

1. Invoering bromfietskenteken voor de speed pedelec
2. Helmplicht voor bestuurder van de speed pedelec
3. De speed pedelec mag rijden op fiets/bromfietspad of bij afwezigheid op de rijbaan rijden

Door deze drie veranderingen verandert het verkeersbeeld. Vanaf 1 juli 2017 zal in de theorie-examens, voor auto, brommer en motor, de speed pedelec in het gedeelte "Risico's in verband met aanwezigheid en gedrag ander verkeer" naar voren komen.

Dus oordeel niet te snel! Zie je een "fietser" met een helm op de straat... dan kan het dus een bestuurder van een speed pedelec zijn én geen roekeloze fietsbestuurder.

Groeten,
Team Alletheorieboeken.nl

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de wettelijke regelgeving met betrekking tot de speed pedelec.

This entry was posted in Blog On .