Denk aan uw trekkerrijbewijs. Per 1 juli 2015 verplicht!

Denk aan uw trekkerrijbewijs. Per 1 juli 2015 verplicht!

Per 1 juli van dit jaar stelt de overheid het trekkerrijbewijs (ook wel T-rijbewijs genoemd) verplicht. Dit rijbewijs voor de tractorbestuurder wordt ingevoerd om de verkeersveiligheid voor alle verkeersdeelnemers te vergroten. De overheid vindt het niet terecht dat voor een bromfiets wel een rijbewijs nodig is maar voor een trekker niet. Wilt u straks met de trekker de openbare weg op? Dan heeft u een tractorrijbewijs nodig.

Leer nu de regels! Bekijk ons aanbod trekker theorie.

Minder verkeersongevallen door invoering trekkerrijbewijs

Het aantal ongelukken op de openbare weg waarbij landbouwvoertuigen betrokken zijn ligt te hoog vindt de overheid. Daarom moet iedereen die straks met een LBT of MMBS de openbare weg op wil een T-rijbewijs hebben. Door hiervoor regels op te stellen, zijn de eisen voor rijvaardigheid straks voor iedereen gelijk en sluit het trekkerrijbewijs ook beter aan op bijvoorbeeld het autorijbewijs. 

Trekkercertificaat of trekkerrijbewijs?

Op dit moment mag iedereen die ouder is dan 16 jaar zonder rijbewijs op een LBT of MMBS rijden. Maar wanneer een 16 of 17-jarige beroepsmatig arbeid verricht met een LBT, is een zogenaamd trekkercertificaat verplicht. Hiervoor dient zowel een theorie als een praktijktest te worden afgelegd. Vanaf 1 juli is het trekkercertificaat dus niet meer voldoende en is vanaf 16 jaar een T-rijbewijs nodig. Maar rijdt u met uw tractor, ook na 1 juli, nooit op de openbare weg maar alleen op de akker? Dan hebt u straks geen T-rijbewijs nodig.  

Overgangsregeling voor trekkercertificaat

Er bestaan verschillende overgangsregelingen. Personen die voordat het T-rijbewijs ingaat al in het bezit zijn van het trekkercertificaat kunnen dit tot één jaar na invoering tegen betaling omwisselen voor een T-rijbewijs. Voor meer info over het overgangsrecht kunt u de Factsheet T-rijbewijs downloaden van www.rijksoverheid.nl

 

This entry was posted in Blog On .