Blijft de zelfrijdende auto in het verkeersbeeld nog steeds toekomst-muziek?

Het beeld van een zelfrijdende auto zonder stuur op de autosnelweg is een gek verkeersbeeld. Voor de meeste Nederlanders een verkeersbeeld dat (nog) niet geaccepteerd wordt.

KPMG heeft onder 521 Nederlanders onderzoek gedaan en de conclusie die KPMG trekt luidt: "Nederlanders stappen niet massaal over op de zelfrijdende auto als deze straks op grote schaal beschikbaar komt, ook niet als deze betaalbaar is en aantoonbaar veiliger dan de traditionele auto." Er bestaat twijfel over keuzes die de auto moet maken in het verkeer en de onduidelijkheid van aansprakelijkheid bij ongevallen. 

Nederland terughoudend of toch progressief

Verkeersveiligheid en aansprakelijkheid zijn twee onderwerpen die ervoor zorgen dat Nederland terughoudend is met het kiezen voor de zelfrijdende auto. Het is natuurlijk ook niet niks om te vertrouwen op een computer als het gaat om verkeersveiligheid. 

Maar Nederland is eerder sceptisch geweest ten opzichte van technologische vooruitgang. Begin jaren 90 zagen we het nut van een mobiele telefoon niet in. Nog geen 10 jaar later loopt half Nederland met de Nokia 3310 rond. 

Sceptisch zijn ligt dan ook misschien in onze aard. Al in de vorige eeuw schreef Douglas Adams het volgende (quote The Hitchhiker's Guide to the Galaxy)

  • Anything that is in the world when you’re born is normal and ordinary and is just a natural part of the way the world works
  • Anything that’s invented between when you’re fifteen and thirty-five is new and exciting and revolutionary and you can probably get a career in it
  • Anything invented after you’re thirty-five is against the natural order of things 


Douglas Adams geeft duidelijk aan dat wat "men normaal vindt" relatief is. Aanpassing aan iets nieuws kost dan ook tijd en energie. 

Het verkeersbeeld zal veranderen

Dus nee, volgend jaar zullen we niet massaal overstappen op een zelfsturende auto. Maar hoe zal het verkeersbeeld eruitzien over 10 jaar? We kunnen de toekomst niet voorspellen. Maar met zekerheid kunnen we wel stellen dat het verkeersbeeld zal veranderen.

> Bekijk meer onderzoeksresultaten van KPMG

This entry was posted in Blog On .